19. november 2019
Vrijdagavond.. 17:45.. rode blossen op mijn wangen en terugdenkend aan deze ''intensieve'' dag. Vroeg begonnen en samen met Sander de hele dag geknald om voor iedereen die besteld heeft de lekkerste en mooiste broodjes af te leveren. "Kom je vandaag een uurtje eerder, dan hoeven we niet zo te stressen?'' appte ik al naar hem op donderdagmiddag. De planning stond strak voor vandaag. Eigenlijk té strak want er was nog veel snijwerk aan de pizella's tussendoor: uien, paddestoelen, kruiden,...
11. november 2019
De meesten van mijn lezers kennen wel mijn voorliefde voor desem en puur brood. Maar wat is dat nou eigenlijk: desem? En vooral nog belangrijker: wat doet t? Om brood te laten rijzen heb je een rijsmiddel nodig. Dat kan gist zijn of desem; of een combinatie hiervan. Ja en ook met baksoda kun je zelfs een brood bakken. Maar goed, terug naar de vraag: wat is desem? Wat is desem? Desem is een natuurlijk gist. Ik meng water en meel, laat het een paar dagen fermenteren en er ontstaat koolzuurgas in...
04. november 2019
We zijn nog maar nèt in de herfst aangeland en ik ben alweer volop aan het nadenken en proefbakken voor de feestdagen. Speuren in receptenboeken, op internet, bij collega-bakkers navragen en dan zelf aan de slag. Je zult bij mij niet snel een ''standaard'' recept vinden maar ik probeer er altijd een eigen twist aan te geven. Neem nou het gevuld speculaas: 2 weken heb ik het spijs al gemaakt en dat ligt heerlijk smaak te ontwikkelen door de sinaasappelrasp die ik er doorheen deed. Deze week de...
28. oktober 2019
Waar ik aan denk bij de herfst behalve vallende blaadjes? Als het over bakken gaat denk ik aan kruidige smaken, groenten van het seizoen (pompoen, paddestoelen, bieten), en heerlijk 'comfort food'. Mijn proefbak-lijstje werd afgelopen week langer en langer met alle nieuwe heerlijkheden die toch ècht in het herfstassortiment van Ella Bakt ''moeten''. Daarna werd ''moeten'' veranderd in mògen want hoeveel recepten heb ik al niet inmiddels... Even tellen...427 staan er nu in mijn computer....
07. oktober 2019
Afgelopen week vroeg iemand mij waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Een leuke vraag, maar ik stond even te aarzelen.. Als je open staat voor nieuwe ideeën dan kun je werkelijk óveral inspiratie uithalen. Natuurlijk zit er veel inspiratie in de opleidingen en workshops die ik mocht doen. Daar leer je de basis, en als je geluk hebt nog iets meer. Ik had geluk en mocht heel veel dingen leren en proberen. Van de állerbeste! Levine van Doorne leerde me ooit de basis voor desembrood bakken. Ook...
30. september 2019
Maandagochtend... 08.00. Ik zit fris en fruitig weer achter de computer, mijn vaste monday-morning-routine. Recepten aanpassen, planning maken, inkopen noteren, administratie en btw aangifte verwerken. En natuurlijk de nieuwe blog schrijven. Genoeg inspiratie om over te schrijven: de naderende herfst, nieuwe recepten, mijn avonturen met de uitrolmachine, de keuringsdienst van waarde.. Die laatste: dat is écht mijn favoriete programma. Heb jij het wel eens bekeken? Het programma geeft inzicht...
23. september 2019
Alweer een nieuwe blog! Ik ben zo trots op jullie! Aan mijn oproep 'save the turtle' van vorige week gaven veel mensen gehoor! Maar liefst 35% van alle klanten nam al een eigen verpakking mee en veel van jullie kochten een katoenen bio broodzak. Super toch? Heel veel mensen deden alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Je eigen verpakking meenemen. Goed bezig! Een aantal mensen vroegen me of ik weer 'ns een workshop ga geven, want ze willen graag leren brood bakken. Nou oké dan! De...
16. september 2019
Hmmmm.. save a turtle? hoezo? Sinds Ella Bakt weer open is verkoop ik katoenen broodzakken. Hoezo dat dan? En hoe red je daar een schildpad mee? Als ik er zo over nadenk, is ons milieu wel 1 van de belangrijkste issues in deze eeuw. Ik schrik er altijd wel weer van: plastic soep, overstromingen, klimaatveranderingen, koeien die doodgaan door metaal stukjes in hun wei. Zo maar even een greep aan alles wat er afgelopen week langskwam op mijn netvlies. Maar wat kan ik zelf doen aan het milieu?...
09. september 2019
Al bijna 4 jaar ben ik nu alweer aan het bakken bij Ella Bakt, de tijd vliegt! In de loop van de jaren zag ik dat in de markt voor broodbakkers het vinden van goed personeel steeds moeilijker wordt. Het is natuurlijk niet niks; bij de meeste bakkerijen wordt 's nachts gewerkt en dat vinden jongeren vandaag de dag niet altijd even tof. Brood in de nacht bakken is gewoon zwaar vanwege de nachtelijke uren en het ritme waarin je terecht komt is voor je sociale leven niet bevordelijk. Inmiddels ken...
02. september 2019
Pats boem! Zo verliep ongeveer het eerste bakweekend bij Ella Bakt sinds ruim 4 maanden. Ongelofelijk.. jullie bleven maar bestellen en de teller bleef hangen op ongeveer 175 broden (het ene of andere testbrood daar gelaten). Té gek natuurlijk. Wel gehoopt en toch gekomen. Wat een trouwe klanten heb ik toch, bofferd! Daarom was het wel even gas erop en bijschakelen maar uiteindelijk ging iedereen met 1 of meerdere broden en lekkere baksels naar huis. Ook het vlaggetje scoorde goed: als mijn...

Meer weergeven