Een nieuwe generatie bakkers

Al bijna 4 jaar ben ik nu alweer aan het bakken bij Ella Bakt, de tijd vliegt! In de loop van de jaren zag ik dat in de markt voor broodbakkers het vinden van goed personeel steeds moeilijker wordt. Het is natuurlijk niet niks; bij de meeste bakkerijen wordt 's nachts gewerkt en dat vinden jongeren vandaag de dag niet altijd even tof. Brood in de nacht bakken is gewoon zwaar vanwege de nachtelijke uren en het ritme waarin je terecht komt is voor je sociale leven niet bevordelijk. Inmiddels ken ik heel wat bakkertjes die net als ik thuis of in een kleine bakkerij desembrood gaan maken en die trend neemt alleen maar toe. Overdag deeg draaien, de degen een goede nachtrust geven voor smaakontwikkeling en de volgende dag bakken is dan natuurlijk wel een uitkomst. Dan werk je (behalve als je vroeg begint met bakken) niet alleen meer de nachtelijke uren. En je krijgt een gezond desembrood wat ook smáák heeft. 

 

Af en toe komen er startende bakkers bij mij kijken hoe ik mijn bedrijf heb opgezet en soms lopen ze een aantal keren mee om hands-on ervaring te krijgen. Leuk om te zien hoe ze daarna verder groeien in hun eigen toko! Misschien kennen jullie Marlies nog? Zij is inmiddels bijna klaar met het bouwen van haar bakkerij en start in oktober met de verkoop van brood. Leuk als je haar avonturen volgt op het_broodparadijs (instagram). Ze werkt vanuit Tienhoven (bij Utrecht) en gaat straks de heerlijkste broden maken daar!

 

Assortiment deze week

Deze week weer een aantal oude vertrouwde broodjes bij Ella Bakt: we starten vrijdag met het maken van heerlijke Westfriese krentenmik: een krentenbrood waarin in het midden een dun laagje suiker en koekkruiden zit. Echt superlekker, maar alleen op vrijdag verkrijgbaar. Daarnaast een zaden en pitten speltbruin en een Franse bol. Die laatste is zo'n lekkere luchtige witte bol met n tikkie rogge; heerlijk bij kaasfondue en ook goed een stukje uit te hollen om met een heerlijke smeltkaas, bv. reblochon te vullen. Je doet de kaas in blokjes in het uitgeholde brood, aluminium folie om het hele brood heen en 20 minuten bakken op 190 graden. Dan folie eraf, nog 10 minuten bakken en tadááááá klaar is je kaasfondue brood! De inhoud van het brood pluk je in reepjes en daarmee dip je in de kaasfondue. Een lekkere salade en wat groenten om te dippen erbij en genieten maar. 

 

Verder is er bij Ella Bakt deze week nog de ciabatta met zongedroogde tomaten en olijven en ik maak blauwe bessen cheesecake. Een frisse cheesecake met blauwe besjes erin èn erop. Het is een taartje voor 6 personen. 

 

Komen jullie ook wat lekkers halen? Dan zie ik je vrijdag of zaterdag. Bestellen kan via de website: klik hier voor de link.

Hartelijke groet,

 

Ella