Inspiratie

Afgelopen week vroeg iemand mij waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Een leuke vraag, maar ik stond even te aarzelen.. Als je open staat voor nieuwe ideeën dan kun je werkelijk óveral inspiratie uithalen. Natuurlijk zit er veel inspiratie in de opleidingen en workshops die ik mocht doen. Daar leer je de basis, en als je geluk hebt nog iets meer. Ik had geluk en mocht heel veel dingen leren en proberen. Van de állerbeste! Levine van Doorne leerde me ooit de basis voor desembrood bakken. Ook kreeg ik les van de Spaanse meesterbakker Joseph Pascual, de Zweedse Beesham Soogrim en onze eigen Hollandse wereldkampioen Peter Bienefelt. En natuurlijk zijn mijn docenten van Bakery Institute een grote inspiratiebron! Vorige week nog was ik in de bakkerij van Gerard Hardeman die me meenam in de reis om een perfecte biologische croissant te maken. En ook al mijn ''bakvriendjes'' (een groepje bakkers waarmee we alles over brood bakken uitwisselen) zorgen steevast voor hulp als er iets niet werkt. Als ik iedereen zou moeten noemen die mij inspiratie geeft dan heb ik aan 1 blog zeker niet genoeg; dus hierbij alvast mijn excuses ;)

 

Naast al deze grootheden geniet ik ook van brood-, kook- en bakboeken. De sortering wordt steeds groter en als ik er werkelijk álles uit zou moeten bakken zou ik waarschijnlijk met pensioen zijn. Maar zo heerlijk om er doorheen te bladeren, te genieten van foto's en de kunst om alles zo te krijgen dat het hele plaatje perfect is. Tsja.. en dat is gelijk mijn valkuil. Want je kunt wel een recept proberen na te maken met je eigen meel, desem, handen en ovens maar dan hoeft het resultaat wat je zoekt niet altijd hetzelfde te zijn. Dus sommige producten blijven een uitdaging voor me juist vanwége die oven, of de bloem die ik gebruik, of gewoon mijn eigen skills. Maar ik blijf proberen.. ooit gaat het me lukken. Never give up!

 

Alhoewel ik druk ben met de winkel probeer ik altijd tijd te vinden om nog even die lekkere cracker te proefbakken. Of dat Franse croissantje te maken.. Of die heerlijke macaron zonder kleurstoffen. Vandaar dat je vaak bij Ella Bakt als je brood haalt er nog iets te proeven ligt. Want eigenlijk zijn mijn klanten  ook mijn inspiratiebron: ''wanneer maak je die lekkere kaneelbroodjes weer'', ''zijn er nog chocoladebroodjes?'', ''wat maak je voor kerst?'' En dan duik ik weer in de boeken, blader door mijn receptendatabase, stel een vraag aan de bakvriendjes en ga aan de slag! The proof of the pudding is in the eating!

 

Deze week staan er weer een paar lekkere broden op het programma: Een bruin speltbrood met speltvlokken, het tomatenbrood met oude kaas en Nigella zaadjes, een stevig brood met venkelzaadjes en n tikkie appelstroop: de Oberlander, een Franse couronne (een rond wit stokbrood) en de Boskoopse moppies; een roomboterkoekje met anijs. Welke kies jij?

 

De komende 2 weekenden - 18/19 oktober en 25/26 oktober- ben ik dicht vanwege vakantie, op 1 november start ik weer met bakken. In de tussenliggende tijd denk ik na over het herfst/winter/kerstassortiment, browse over instagram, bezoek bakkers en patissiers en sluit me op met een warme choco en een heerlijk bakboek.. lekker inspiratie opdoen: I love it!

 

Wil je meer weten of bestellen? Klik dan hier voor een link naar de bestelpagina.

 

Zie ik je vrijdag of zaterdag?

groetjes,

Ella