Zonder desem rijst t niet

De meesten van mijn lezers kennen wel mijn voorliefde voor desem en puur brood. Maar wat is dat nou eigenlijk: desem? En vooral nog belangrijker: wat doet t? Om brood te laten rijzen heb je een rijsmiddel nodig. Dat kan gist zijn of desem; of een combinatie hiervan. Ja en ook met baksoda kun je zelfs een brood bakken. Maar goed, terug naar de vraag: wat is desem?

 

Wat is desem?

Desem is een natuurlijk gist. Ik meng water en meel, laat het een paar dagen fermenteren en er ontstaat koolzuurgas in dit papje. Na een paar keer doorstarten (verversen van het desem) kan ik ermee bakken en heb ik een levend desem wat ik onderhoud. Elke maandag start ik mijn levende desem door uit de koelkast, ververs een aantal keren op dinsdag en woensdag; donderdag, vrijdag en zaterdag maak ik er brood mee. Het desem reist als het ware met me mee. Soms wel emmers vol ;) En een klein restje desem beland weer in de koelkast voor de volgende week. Omdat ik werk met een vers desem wat ik niet te lang laat staan, hebben mijn broden een licht zuurtje. Daarom spreek ik liever niet van ''zuurdesem'' maar van ''desem''. 

 

Wat doet desem?

Wat doet dat desem dan? Door de lange rijstijd van de meeste van mijn broden hebben ze een bijzondere, volle, rijpe smaak. Ik krijg vaak de vraag: is het ook gezonder? Juist door die lange rijstijd kunnen bv. vezels, bepaalde vitamines, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en andere stoffen beter in je lichaam opgenomen worden. Lekker gezond dus! En van desembrood heeft je lichaam minder nodig dan van een gistbrood, omdat je er sneller vol van zit.  Scheelt ook weer in het beleg :)

 

Assortiment aanstaand weekend

En wat gaan we dan aanstaand weekend met desem maken? Op vrijdag een Vruchten- (rozijnen en cranberry's) en Pecannoten Bol met spelt en speltdesem, en verder een Ciabatta zongedroogde tomaten en zwarte olijven (lekker met bv. parmaham), Haverbrood (met havervlokken en een haver kookstuk, wat zorgt voor malsheid en langere houdbaarheid), en Kaas-uien pizella's. Allemaal gemaakt met desem en een klein tikkie gist. Dat laatste zorgt voor stabiliteit in het lange rijsproces.  Het kruidnotensuikerbrood wordt alleen met gist gemaakt. En daarnaast maak ik ook nog Gevuld Speculaas (met huisgemaakt amandelspijs met sinaasappelrasp en amaretto). Een knáller vorige week!

 

Extra bakken?

Ook ga ik, naast het bovenstaande assortiment, aan de slag met suikerbrood met witte chocolade, allinson 100% volkoren (alleen zaterdag), vruchten/noten tulbanden, paddestoelen pizella's (met roquefort) en maisbrood. Mits deze recepten goed lukken dan verkoop ik de proefbaksels in de winkel. Mocht je iets willen bestellen, geef dat dan aan in het opmerkingenveld. En op=op natuurlijk :)

 

Zo genoeg gekletst, ik ga nog even een desemplanning maken, want zonder desem rijst t niet!

 

Zie ik je vrijdag of zaterdag?

 

groetjes,

Ella