Ode aan de Paderborn

Ik vond je zomaar op een zondagmiddag. Tussen vele duizenden pagina's bakboeken stond je daar.. in het boek The Rye Baker op bladzijde 345. Ik vond jou en jij vond mij.. Omdat ik graag meer met rogge bak zocht ik jou. En maakte ik de benodigde brotgewurz, een mengsel van koriander, kummel, komijn en anijs. En roosterde die even in de oven totdat de bakkerij heerlijk naar kruiden rook. Even in die oude koffiemolen je kleine zaadjes verpletteren tot je tot een poeder ingedikt was. Ik maakte een enorme emmer vól met roggedesem en mengde dit met roggemeel, roggebloem, een klein beetje tarwebloem en zout en n beetje gist. En die lekkere kruiden! Je draaide rond tot je duizelig was in mijn kneder... 

 

Daarna streek je neer in een warme container en rees je tot grote hoogte. Om vervolgens ons de slappe lach te geven omdat je zó kleverig was dat alles onder zat. Je hield je goed en rees in het kleine schattige blikje nog verder. Een paar uur later schrok je wakker van een wieltje met nopjes wat over je bolletje ging. Terwijl je bakte in de oven keek ik maar steeds door het raampje: hoe zou je worden? Je groeide iets te hard voor het blikje en rees er zelfs bovenuit!  De bakkerij geurde heerlijk naar je kruidige voorkomen toen je weer uit de oven kwam. Zalig!

 

Ik kon niet wachten je te proeven maar moest even wachten met snijden. Toen had ik nog niet door hoe lekker je was! Een aantal klanten proefden met ons mee. De één vond je lekker, de ander niet. Dat lag een beetje aan je lichtzure, kruidige smaak. Ik proefde je pas toen je alweer een dag oud was. En ineens liep ik door het Zwarte Woud. In mijn vakantie, heuvel op, met een mooi uitzicht genietend van een Duits boterhammetje. Echt hoor! Bij mij gingen alle smaakzintuigen op scherp, net alsof je muziek hoort wat je herinnert aan een bepaalde gebeurtenis. 

 

Nu ligt het laatste kontje naast mijn computer. Ik ruik en proef nog even; ruim 3 dagen later ruik je nog steeds heerlijk en smaak je nog vers. Maar helaas... nu ben je op! Aanstaande vrijdag weer?

 

Wat ik nog meer bak aanstaande vrijdag? Een speltbruin met zonnebloempitjes (op vrijdag), een donker meergranen meerzaden desembrood, een superlekker brood met rozijnen, noten, krenten en gember (bevat ei) voor bij jouw zondagse ontbijtje, luchtige naturel ciabatta en ciabatta met olijven en zongedroogde tomaten, Engelse scones (ter gelegenheid van... ), een broodje met banketbakkersroom en pure Callebaut chocolade en natuurlijk jij, kleine Paderborn! Ik maak een ode aan jou vrijdag, zo lekker ben je! Paderborn is een Duits landbrood, trouwens :)

 

Verder proefbakken we voor de Valentijns Verwen High Tea box, we maken puur desem volkoren en we experimenteren met luchtig wit met 2 soorten sesam. 

 

Oja, voor ik het vergeet te zeggen: er staan nieuwe workshops gepland! 1 desem workshop op 3 maart en een 2 daagse (avond en dag) workshop op 4 en 5 maart. In die laatste workshop bakken we 2 soorten stokbroden, 2 soorten focaccia en hartig brood. Heerlijk! Meer info vind je op mijn website; klik hier

 

Het assortiment voor aanstaand weekend vind je ook op de website; klik hier. 

 

Zie ik je vrijdag of zaterdag?

 

groetjes!

Ella