Nieuwe regels voor brood...

Voor wie er oog voor heeft zal het niet ontgaan zijn; er wordt een hoop ''gerommeld'' met brood. Het progamma de Keuringsdienst van waarde wijdde er maar liefst  3 uitgebreide afleveringen aan het afgelopen jaar. Over of volkoren wel 100% volkoren is. En of een Waldkorn niet stiekem gekleurd wit brood is. Tenslotte de croissant; wie maakt die eigenlijk nog zelf? Meestal laat ik het maar langs me heen gaan en denk bij mezelf: laat iedereen maar lekker z'n eigen ding doen. Ik maak alleen puur brood, zonder verbeteraars en ik vertel gewoon wat erin zit. 

 

Maar nu ben ik eigenlijk ook wel weer blij vanwege een nieuw 'nieuwsfeit'. Nieuwe regels voor brood! Per 1 juli gaan ze in, die nieuwe regels. Meer duidelijkheid voor de consument: is een brood nou vooral wit of bevat het de héle graankorrel. Dus is het gezond of minder gezond? Is het een écht desembrood of alleen een ''desembrood'' met desempoeder en gist? Eindelijk wordt in de wet vastgelegd wat er wel mag en wat niet. Fijn voor ambachtelijke bakkers  zodat we écht onderscheid maken met ons ambachtelijke desembrood. Puur smaak voor puur brood. Weten wat je eet, finally! 

 

Natuurlijk zullen er best bedrijven zijn die hier wel weer een omweg voor weten. Nou ja, let it be. Het duurt sowieso nog 2 jaar voordat elke bakker of super aan deze wet moet voldoen. Ik ben alvast begonnen, zo'n 4 jaar geleden inmiddels. Samen met een heleboel andere bakkers strijden we voor puur desembrood zodat jij weet wat je eet. En ik hoop er nog heel lang mee door te gaan :)

 

Deze week staat er weer een hoop puur en lekker op het program. Een mooi speltbruin. Speltmeel, speltbloem, speltdesem, water, zout en n tikkie gist. Dat wordt een mooi en puur brood! Dan de lichtbruine haver. Met een kookstuk van water, melk, honing en havervlokken. Een brood wat langer vers blijft door dit kookstuk en n licht zoetje door de honing. Beauty! Dan toch nog even voor de vakantie het tomatenbrood met oude kaas en nigella zaadjes, omdat jullie die zo lekker vinden :). Een wit stokbroodje en brioche voor de luxe borrel of ontbijttafel, en een koffiebroodje voor bij de koffie. Die laatste gaan we maken met m'n nieuwe voorraad vanillestokjes, YAY! Dat zal smaken!

 

Natuurlijk vergeten we vooral de valentijn verwenbox niet. Gewoon om lekker te delen met je lief, of wie je lief hebt. Er zijn er nog maar een paar beschikbaar, dus bestel op tijd! Voor de echte valentijn ben ik donderdagavond tussen 19:00 en 19:30 nog even extra open om de doos af te halen. Zodat jij lekker kunt genieten en verrassen op vrijdag. 

 

Na dit bakweekend ben ik ''even'' met vakantie. Naar Frankrijk en Spanje, lekker leuke dingen doen. Tussendoor 2 workshops in de winkel: desembrood en ''stokbroden, hartige en zoete broden''. Er is nog plek, dus heb je interesse laat het me weten!

 

Ik start weer met bakken op 20 maart. Mocht je willen, het zijn tenslotte toch 4 weken, dan kun je komend weekend wellicht wat extra's bestellen voor je vriezer. Snij je brood in plakjes of door de helft en vries het brood in. En haal eruit wat en wanneer je nodig hebt. Veel klanten doen het, en het bevalt ze goed. Bestel je brood hier als je wilt.

 

Zie ik je vrijdag of zaterdag?

 

groetjes,

Ella