Fermentatie

Een belangrijk onderdeel van brood maken is de fermentatie van het deeg. Suikers worden tijdens het rijsproces door gist omgezet in koolzuurgas, alcohol en co2. Een belangrijk onderdeel van dit proces is de temperatuur; het deeg heeft het liefst een temperatuur van 24 graden. De komende dagen wordt het warm, zelfs tropisch warm als we de weermensen mogen geloven. Daar wordt de uitdaging bij Ella Bakt ietsje groter van. Omdat ik degen laat koelen (om smaak te ontwikkelen), moeten de broden gelijkmatig de koeling in, anders loopt de temperatuur te snel op. Ze rijzen sneller, dus er moet sneller gewerkt worden. And last but not least krijgt de bakker het ook best warm. De zon aan de ene kant van de winkel, de ovens met 250 graden aan de andere kant. Dus zie je me vrijdag of zaterdag met rode koontjes de verkoop doen, dan weet je waardoor het komt. Ik ga de uitdaging aan! 

 

Sander rond deze week zijn stage bij Ella Bakt af met een praktijkexamen. Daarna spreid hij zijn vleugels uit en gaat hij volgend jaar in de bakkerij van Brood&Ko aan de slag. We hebben 2 mooie jaren avonturen met elkaar beleefd dus ik ga hem zéker missen! Vanaf deze week ben ik voorlopig dus weer de enige bakster bij Ella Bakt en zal ik iets minder brood kunnen maken, en zal het sneller uitverkocht zijn. Maar ik zet m'n schouders eronder en ga knallen deze week. Het assortiment voor aankomende week is:

 

Speltbruin  (alleen vrijdag) 3,60

-lekker 100% spelt, met meel van de molen-

 

Donker meergranen meerzaden 3,75

-een mooi smaakvol brood!-

 

Ciabatta naturel 3,60

-een lekker luchtig wit brood-

 

Ciabatta jalapeno cheddar 3,95

-hou je van pit? Dan is dit een smakelijk broodje voor jou!-

  

Tropisch broodje 4,95

-daar is ie dan! Een wit broodje met geroosterde cashewnoten, en in Malibu geweekte ananas & mango!-

 

 

Focaccia peper, knoflook, peterselie, olie (alleen zaterdag) 4,95

-een smakelijke focaccia met een licht pittige smaak-

 

Ruby chocolate chip cookies 3,50

4 koeken in 1 zakje; het zuurtje van de Ruby choco is helemaal top!

 

Gember roomboterkoek (8 stukjes)  6,95

-een heerlijke roomboterkoek met stukjes gember-

 

Tarte mitron met banketbakkersroom, abrikozen en mango (6 stukjes) (alleen vrijdag) 9,95

-een zachte brioche met smaakvolle banketbakkersroom, abrikozen en mango en kruimellaag on top!-

 

Mocht je willen bestellen, dan kan dat hier.

 

Zie ik je vrijdag of zaterdag?

 

Zonnige groetjes!

Ella