Desem? Wa's da?

Eén van de vragen die ik kreeg na mijn vorige blogpost was wat nou eigenlijk desem is. Want daar bak ik elke week bijna elk brood mee bij Ella Bakt. Desem is een natuurlijk gist. Je start een desem op door water en bloem te mengen en na ongeveer een week ontstaat er een moederdesem doordat natuurlijke gisten zich nestelen in dit mengsel. Gewoon puur natuur! Heerlijk ruikend naar yoghurt, en als je hem goed behandeld en schoon werkt kun je er járen mee vooruit. Eigenlijk heb ik er gewoon een derde kind bij, want mijn desem moet goed verzorgd worden. Blijven voeden en verversen en af en toe staat ze een paar dagen in de koelkast. Hebben zij en ik even vakantie :)

 

Als ik op dinsdag deeg ga maken betekent dat dat ik zondag mijn desem al uit de koelkast haal en weer ga opkweken en vermeerderen totdat ik genoeg desem heb voor al mijn broden. Niet meer en niet minder, en geen verspilling.. heerlijk! Wel is het soms op of afschakelen naar gelang ik bestellingen krijg, maar daar is ze ook heel flexibel in. Ik onderhoud tegenwoordig een tarwedesem, bio speltdesem en speltdesem. Zo werk ik zo puur mogelijk en komt er in een speltbrood bij mij ook écht geen tarwe. En blijft bio gewoon bio. Ik werk het liefst met een heel vers desem, wat nog niet heel zuur smaakt. Zo worden mijn broden niet heel Duits (daar houden ze wat meer van zuur brood) maar lekker Hollands. Puur brood!

 

Deze week maak ik weer de volgende producten voor jullie: 

 

woensdag 7 oktober

 

Meergranen meerzaden brood 4,75

-met meel, zaden en pitten van biologische oorsprong-

 

Volkoren 3,75

-met een kookstuk van tarwe voor smaak en langere houdbaarheid-

 

Quiche pompoen en zoete aardappel 12,50

-gemaakt met pompoen, zoete aardappel, rode uien en een herfstkruiden melange ca. 18 cm doorsnede-

 

Meergranen Meerzaden stokbrood 3,60

-met heerlijk knapperige en geroosterde zaden en pitten erin en erop-

 

Speculaas granola 4,95

-heerlijk ontbijtje met granola, kleine speculaasjes & bv. yoghurt!

 

Chocolate chip cookies, ruby of pure chocolade 3,50

-per 5 stuks verpakt-

 

De bestellingen pagina voor woensdag vind je hier.

___________________________________________________________________________

vrijdag 9 oktober

 

Meergranen meerzaden brood 4,75

-met meel, zaden en pitten van biologische oorsprong-

 

Haverbrood 3,95

-met een kookstuk van havervlokken en melk voor smaak en langere houdbaarheid-

 

Kurkuma en nigella desembrood 4,75

-een lekker hartig brood-

 

Meergranen Meerzaden stokbrood 3,60

-met heerlijk knapperige en geroosterde zaden en pitten erin en erop-

 

Speculaas granola 4,95

-heerlijk ontbijtje met granola, kleine speculaasjes & bv. yoghurt!

 

Chocolate chip cookies, ruby of pure chocolade 3,50

-per 5 stuks verpakt-

 

Worteltaart 12,95

-een smakelijk worteltaartje met creamcheese frosting voor 6 personen-

 

Worstenbroodjes per 2 stuks 4,50 

-lekker gekruide en hartige worstenbroodjes- 

 

De bestellingen pagina voor vrijdag vind je hier

 

Zie ik je woensdag en/of vrijdag?

 

groetjes,

Ella